De afgelopen weken stond ons alledaagse leven volledig op zijn kop. Inmiddels zijn we wellicht een beetje gewend aan de nieuwe situatie, maar hopen we toch nog dat er snel verandering gaat optreden. Nu alles langer lijkt te duren worden mensen onzeker en beginnen ze zich te verzetten tegen de maatregelen. Bovendien heerst er veel verwarring? Wat mag nu eigenlijk wel en wat kun je beter laten? Hoe zit dat bijvoorbeeld met motorrijden? Mag je nog op je geliefde caferacer stappen of is dit volledig uit den boze? Wij gingen op onderzoek uit.
Ons motorhart bloedt. De afgelopen weken was het ontzettend mooi weer om erop uit te gaan. Toch hebben veel mannen hun motor met pijn in de hart laten staan. Want wat nou als je plotseling een boete voor de kiezen krijgt? Je wil de overheid immers niet tarten in hun gevecht tegen het coronavirus. Gelukkig hebben wij relatief goed nieuws. Motorrijden tijdens de coronacrisis is namelijk nog steeds toegestaan. Wel zijn hier een aantal verregaande maatregelen aan verbonden. Deze lichten wij hieronder verder toe.
Altijd 1,5 meter afstand
Op de motor ben je natuurlijk veel minder beschermt tegen invloeden van buitenaf. Dit geldt ook voor het virus. Daarom wordt ook op de motor aangeraden om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Ga dus voorlopig niet samen met een partner op dezelfde motor zitten. Spreek daarnaast ook niet af bij een benzinestation met een vriend. Doe je dit wel, dan houd je 1,5 meter afstand.
Natuurlijk is dit ook geen reden om de gashendels eens flink in te drukken, want die 1,5 meter geldt uiteraard niet in het verkeer. Daar houd je vanzelfsprekend al voldoende afstand.
Veilig de weg op
De overheid heeft wel al haar zorgen uitgesproken over het feit dat motorrijden relatief veel gevaren met zich mee brengt. Wanneer men niet veilig de weg op gaat, lopen ze het risico dat er gewonden in het ziekenhuis belanden. Dit zijn ziektegevallen die er eigenlijk niet bij kunnen. Daarom doet de overheid beroep op het gezonde verstand. Besluit je toch om te gaan motorrijden? Doe dit dan veilig. Controleer je motor van tevoren en investeer in goede knipperlichten, laat je remblokken nog eens nakijken en rij voorzichtig. Zo voorkom je dat je een onnodige extra last op de zorgsector wordt.
Rij bij voorkeur solo
Het grootste verschil tussen automobilisten en motorrijders is dat motorrijden meestal als plezierritje wordt gezien. De auto wordt ingezet om je eenvoudig van A naar B te verplaatsen. Daardoor zien we motorrijders ook vaak in grote groepen rijden. Gezellig met z’n allen toeren. Hoewel we kunnen voorstellen dat je hier enorm naar verlangt, adviseert de overheid om dit toch niet te doen. De politie kan dit immers beschouwen als groepsvorming en daar staat een fikse boete op. Rij daarom bij voorkeur solo en ga ook niet na afloop nog even ergens koffie drinken. Ook niet als de horeca straks weer open zal gaan.
Wat nu?
Natuurlijk nemen deze maatregelen het plezier van het motorrijden wel een beetje weg. Gelukkig betekent dat niet dat deze zomer voor niks is geweest. Je kunt deze tijd prima besteden om jouw motor te upgraden en daardoor volgend jaar nog meer te genieten. Denk bijvoorbeeld eens aan het installeren van een db killer. Daar maak je je motor niet alleen een stuk geruislozer van, maar doe je je buren ook nog eens een groot plezier mee. Na de lockdown kunnen we weer écht genieten. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden.
Recente reacties